Z miasta

Święta lekkie dla kieszeni i środowiska

Przygotowania do świąt na ostatniej prostej? A może przed nami jeszcze wiele do zrobienia? W ferworze przygotowań i zakupów, warto pomyśleć także o środowisku – nie kupować na zapas, nie marnować jedzenia, pamiętać o segregacji, a najlepiej nie produkować dodatkowych odpadów. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę, aby święta były przyjazne środowisku?

Prezent dla środowiska

W przedświątecznej gorączce dużo kupujemy i tym samym produkujemy dodatkowe odpady. Przy wyborze prezentów warto zwrócić uwagę na to w co i jak są zapakowane. Najczęściej są to opakowania kartonowe czy foliowe. A można przecież być oryginalnym i zapakować prezenty w torebki z poprzedniego roku albo szary papier samodzielnie pomalowany czy płócienne woreczki wielorazowego użytku.

Upcykling, czyli przetwarzanie odpadów na produkty o wartości wyższej niż pierwotne materiały, jest coraz popularniejszy. Warto zainwestować czas w przygotowanie prezentów i ich opakowań, albo kupić gotowe wyroby z upcyklingu, które mogą być przedmiotami codziennego użytku ale z artystycznym charakterem.

Przykładami samodzielnie wykonanych prezentów i do tego przyjaznych środowisku są wazon z pomalowanego słoika, tablica z korków po winie, papierowa ramka na zdjęcia, koszulka czy torba materiałowa na zakupy np. z nadrukowanym zdjęciem albo czapka zrobiona na szydełku. Ciekawym pomysłem jest też podarowanie jadalnego prezentu, mogą to być np. pierniki, konfitury czy nalewka owocowa.

Biodegradowalna choinka

Atmosferę świąt tworzy też zapach, nie tylko potraw ale przede wszystkim choinki. Naturalne drzewka iglaste są obecnie uważane za bardziej przyjazne środowisku, niż ich sztuczne odpowiedniki. Świąteczne choinki to odpady biodegradowalne, dlatego jeżeli zostaną prawidłowo zagospodarowane, ulegną całkowitemu rozkładowi.

Choinkę naturalną najlepiej kupić z polskich legalnych źródeł, np. w nadleśnictwach. Dobrym rozwiązaniem jest wybór drzewka z korzeniami w doniczce lub w worku. Po świętach można posadzić je w ogrodzie lub na działce. W przypadku choinki ciętej, po świętach należy ją przekazać firmie odbierającej odpady lub wziąć udział w okolicznej zbiórce drzewek bożonarodzeniowych, organizowanej najczęściej przez urzędy miast lub gmin czy organizacje pozarządowe.

Choinka musi być też przystrojona, najlepiej dekoracjami przyjaznymi środowisku. Naturalnymi i oryginalnymi ozdobami choinkowymi są np. pierniki, pomalowane farbami lub przewiązane wstążkami czy koralikami szyszki, kasztany, łupiny orzechów, albo wysuszone plasterki cytryny lub pomarańczy, a także figurki z masy solnej. Samodzielne wykonanie takich ozdób może być też sposobem na rodzinną zabawę.

Rozsądnie z jedzeniem

Na święta zwykle sporo kupujemy lub przygotowujemy jedzenia, jak się okazuje zupełnie niepotrzebnie. Wyrzucanie żywności to przecież marnotrawstwo, więc ewentualne zapasy najlepiej zamrozić i wykorzystać po świętach. Podczas zakupów warto sprawdzać skład produktów oraz datę przydatności, a także certyfikaty sprawiedliwego handlu, które gwarantują, że produkty pochodzą ze źródeł, gdzie przestrzegane są prawa człowieka i ochrony środowiska.

Dodatkowo, aby nie obciążać środowiska emisją gazów cieplarnianych wytwarzanych podczas transportu, najlepiej kupować regionalne produkty w lokalnych sklepach. Warto również pamiętać o humanitarnym traktowaniu karpi – sprzedawcy powinni mieć świadectwa ich pochodzenia i przechowywać oraz przewozić je w odpowiednich warunkach.

Na zakupy koniecznie trzeba też zabrać własną torbę, oczywiście wielokrotnego użytku.  I nie można zapomnieć, nie tylko przed i w czasie świąt, o segregacji odpadów, zgniataniu butelek plastikowych czy oszczędzaniu wody i prądu. Dzięki proekologicznym postawom, właściwemu postępowaniu z odpadami, każdy ma wpływ na stan środowiska, w jakim żyje i tym samym ograniczenie zużycia surowców naturalnych.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze

To Top